За мен

СИМЕОН Й. ГАСПАРОВ
Мобилен Телефон:  (847) – 913-3919
simeongasparov@gmail.com

КВАЛИФИКАЦИЯ

2021 – Българска Национална Телевизия – (www.bnt.bg)

Кореспондент от Чикаго на Българската национална телевизия. Интервюира, снима, прави репортажи и анализира събития от съвремнния живот в Съединените щати.

2017-2021 – БТВ (www.btv.bg)

Кореспондент в Чикаго на една от най-големите частни телевизии в България. Отразявал и анализирал събития засягащи съвременния живот в САЩ и българската общност в Чикаго.

2014-2017 “Edelweiss Delicatessen and Catering, Chicago, IL собственик.

Семеен бизнес, специализиран в германска и скандинавска кухня и храни.

2007 – 2014 Кореспондент вестник “ТРУД” София, България
Журналист.  Пише статии, пътеписи и коментари по всички теми засягащи съвременният живот в САЩ и българската общност в Америка. Провежда интервюта, отразява всякакви по-значимост събития случващи се в САЩ, като политически конвенции, президентски избори, културни събития, заседания на Обединените Нации.
2006 – 2008  ВЕСТНИК “БЪЛГАРИЯ”     Чикаго, Илиной
Журналист. Пише статии и коментари, провежда интервюта, подготвя публикации и преводи, за българската общност в и около Чикаго.

2003 – 2006  ВЕСТНИК “НОРТУЕСТ ХЕРАЛД”  Кристъл Лейк, Илиной
Журналист водещ рубрика. Водещ месечна рубрика и коментари свързани с международното участие на мъжките или женски национални отбори по футбол на САЩ, както и всичко, по-значимо в сферата на световния професионален футбол.

2000 – 2001  AmeriCorps * VISTA     Чикаго, Илиной
Инструктор. Връзки с обществеността. Създава съвместно с изпълнителния директор на Технологичен Център в Чикаго, програми за подпомагане и преквалифициране на социално слаби и безработни. Обучава възрастни и деца в използване на компютъра за творческо писане, журналистика и намиране на работа. Разработва програма за писателска дейност. Поддържа връзки с медиите в града. Асистира в писането на предложения за набиране на средства и на спонсори за  Технологичния център. За дейността му лично, тогавашния президент на САЩ Бил Клинтън го кани на среща през време на визитата си в Чикаго, Април 2000 г.

1993 – 1997  ВЕСТНИК “НОВИНАР”          София, България
Политически журналист.  Пише и води рубрики, интервюта, статии, пътеписи и коментари. Работи като парламентарен репортер за вестника. Отговаря  за президентството. Освен събитията свързани с политическия живот в България,  отразявал е събития свързани с войните на Балканите. Бил е в Сараево и Загреб. Писал е за нарушаването на човешките права на българските малцинства в бивша Югославия. За своята журналистическа дейност, свързана с проблемите на българите в Гърция и Турция, през 1995г. е награден с медал от Дружеството на Тракийските Българи. Канен е като консултант към БНР да сподели наблюденията си по въпросите на войните в бивша Югославия и проблемите на Балканите.

1997 – 2007 ВЕСТНИК “СЕГА”, “НОВИНАР” “ДЕЙЛИ ХЕРАЛД” “МОНИТОР”
Журналист и коментатор. Пише коментари и статии свързани с живота в САЩ, българската общност в Чикаго, войните на Балканите и проблемите на имиграцията.

ОБРАЗОВАНИЕ

1998-2003  UNIVERSITY OF CHICAGO    Чикаго, Илиной
Свобони изкуства, Мастер

1986-1991  Софийски Университет “Св. Климент Охридски” Sofia, Bulgaria
Българска Филология
ЕЗИЦИ
Български и Английски.
Рабира говоримо хърватски и сръбски.

ПУБЛИКАЦИИ

БЪЛГАРИЯ


Книги
– романите “Врати от небеса или когато Джими Хендрикс беше българин”, 2010 г. издателство “Сиела”, “Бизони край Дунава”, ИК “Пергамент” 2013 г., поезия – “Театър на Не абсурда” изд. “Гуторанов и син”, 1992г. София, България
Вестниците – “Труд” (www.trud.bg), “Новинар”(www.novinar.net) , “СЕГА” (www.segabg.com), Mонитор (www.monitor.bg ), Подкрепа, Ритъм, Информационната агенция Фрог Нюз (www.frognews.bg) и интернет сайта Днес БГ(www.dnes.bg) и списание “Клуб Z” (www.clubZ.bg)

САЩ
Вестниците  “ДЕЙЛИ ХЕРАЛД” (www.dailyherald.com), “НОРТУЕСТ ХЕРАЛД” (www.northwestherald.com), ЧИКАГСКИ УНИВЕРСИТЕТ, “БЪЛГАРИЯ” (www.bulgaria-weekly.com), “ЗЛАТОРОГ”, “НЕДЕЛНИК” и интернет изданието -“ЕВРОЧИКАГО” (www.eurochicago.com).

ХЪРВАТИЯ
Поезия в изданието за литература –  “Хърватско Слово” 14, февруари 1997 г.

НАГРАДИ

2017-2020 Президент на “Съюза на Българските писатели в САЩ и по света”. По време на неговото президенство е открито кръстовище “Алеко Константинов” в Чикаго и започна традицията всеки 24 май да се внасят книги от български автори в библиотеката на Конгреса на САЩ във Вашингтон.

Избран през 2007 от българската общност в САЩ за “Българин на годината”. Категория – Журналистика.