“В здравното осигуряване България да се учи от Европа, не от САЩ!”

“В здравното осигуряване, България да се учи от Европа, не от САЩ!”

В Америка няма да те оставят да умреш, ако нямаш пари за лечение

Проф. Константин Христов Целков е асоциран професор по онкология и патология към Юниверсити ъф Илиной ат Чикаго. Той е сред най-цитираните в света български изследователи в областта на рака. Над 45 години, проф. Целков се занимава с проблемите на рака. 22 години, той е работил в Онкологичния център в София, Дървеница.  3 години е бил стипендиант на Европейската агенция за ракови изследвания в Лион, Франция като e pаботил в Онкологичните лаборатории на Университета Фрайбург, Германия и в Немския раков център в Хайделберг. В САЩ идва преди 21 години като стипендиянт на Международната Агенция за борба с рака в Женева. 

С проф. Христов за в-к “Труд” от Чикаго разговаря Симеон Гаспаров

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=655885

– Проф. Христов, неотдавна в САЩ се направи здравна рефрома. В момента такава тече в България. Какви са особеностите на двете здравни системи?

– В България през последните години се правят доста опити, да се вкара здравното осигуряване в някакъв ред, като се използват два модела. Единият, държавна здравна каса и другият – частни осигурителни дружества. В САЩ няма държавна осигурителна каса, а само частни осигурителни дружества, които са различни за различните щати. В САЩ осигурителните дружества обикновенно работят на две нива. Първото ниво, изисква болният да отиде до личния си лекар или “джипито”, както е по известно у нас и той да го прати при съответният специалист.  Второто пък, позволява на пациента сам да си избере специалист за визитация, без да минава през “джипито”. Това изисква по-високо заплащане. Ако, пък болният, трябва да влезе в болница, той пребивава около 1 месец там, cлед което се изважда и се вкарва в специален “хоспис”, където минава на друг режим на здравно осигуряване и обслужване. Еднаквото между здравните системи на САЩ и България е че и в двете страни има много хора, които нямат здравни осигуровки и разноските по тяхното лечение се покриват от тези, които си плащат здравните осигуровки. И в двете страни “Бърза помощ” се използва за лечение на неосигурените болни, което довежда до напрежение в цялата здравна система. И в САЩ и у нас, правителствата на Обама и Бойко Борисов, правят върховни усилия да създадат ред и да подобрят здравното осигуряване на населението. Но за разлика от щатите, които са богата страна и могат да си позволят, постепенно провеждане на здравната реформа, в България парите не достигат и правителството е изправено до стената, болници се затварят и лекарите плашат със стачка. Колко време ще продължи това безпаричие е трудно да се каже. Искам да добавя, че в България, според мен, трябва да се ограничат до минимум в използването на частните осигурителни дружества, както е в САЩ и да се въведе единна система за осигуряване на населението, която система да бъде или държавна или поне да бъде контролирана от държавата. Много по-лесно е да се контролира една-единствена осигурителна служба или агенция, отколкото да се контролират десет такива.

– Това означава ли, че вашият съвет към българските управници е да внимават, да не вкарат здравеопазването ни в т.нар. “американски модел”?

– Това означава, че в България, не трябва да търсят моделът, който е в щатите, а да се търси този, който го има в почти всички европейски страни, където има една осигурителна каса, която обслужва всички и не разграничава хората на   безработни, или с по-ниски и с по-високи доходи. Частните дружества трудно могат да бъдат контролирани от държавата, а така също и как изразходват и инвестират парите на тези, които си плащат здравните осигуровки. Проблемите, които съществуват в САЩ и до голяма степен в България, са в това, че здравните каси, не изплащат онова, което изискват болниците. Така се получава голяма разлика между услугите направени от болниците и здравните каси.

– Вярно ли е твърдението, че ако нямаш пари, ще те оставят да умреш в САЩ?

– Не, не е вярно. В щатите има над 40 млн. не осигурени жители и сигурно още над 20 млн. частично осигурени. По закон, всеки, независимо дали има или няма застраховка, може да отиде в “Бърза помощ”, където не може да му бъде отказана медицинска помощ и лечение. И това се използва поголовно от хората тук, сред които има много имигранти и такива, които не си плащат осигуровките. Дори и леко болни, те отиват в “Бърза помощ”, където ги преглеждат и им предписват лекарства.

– От тези над 40 млн души, без застраховки ли идва оскъпяването на американската здравна система?

– От тях, до голяма степен, плюс излишните изследвания, които болниците правят, за да получат допълнително пари. Наред с това в клиничната практика се въвеждат нови диагностични методи и се изпробват нови лекарства, което също оскъпява здравното осигуряване на населението.

– Какво предлагате на нашето здравно министерство, като алтернатива на негово решение?

– Българското здравното министерство, трябва да направи две неща. Едното е да обедини болниците, както в момента планира да направи и по този начин, да съсредоточи здравното осигуряване на населението в по-големи, по-добре оборудвани медицински центрове с по-добри специалисти. И второ, да въведе ред, в здравните каса, на средствата, които държавата влага и на болните, които си плащат, за да получат качествено обслужване. “Философията”, която частните осигурителни дружества в България популяризират, че трябва да има конкуренция, за да се намалят цените на здравното обслужване, не само, че не помага, но и не работи в сферата на здравеопазването. В Европа го пробваха и видяха, че не работи. Тази е философията, която използват в САЩ и заради нея, цената на здравеопазването в щатите е над два пъти по-висока отколкото в Европа и затова сега се опитват да го променят. Моят съвет към България е в здравното осигуряване, да се  учат от Европа, не от САЩ. Също така, твърдението, в България, че конкуренцията ще повиши качеството на здравеопазването е доста илюзорна. Аз питам, кой ще определя качеството – болният, болницата или осигурителното дружество? Как ще се различи качеството между университетска болница и провинциална. Не съществува ли опасност за “коалиция” между частните осигурителни дружества и някои специалисти, които да използват здравната каса, повече от други специалисти. В България, редица професори, завеждащи университетски клиники, имат те, или техни близки, бизнеси, свързани с обслужващите ги болници.

– Това има ли го в САЩ?

– Това не само го няма в САЩ, но го няма и никъде по света, където съм бил, освен в България, където известни доктори специалисти правят и бизнес с болниците.

– На какво се дължи това, според вас?

– Дължи се на това, че докторите в България имат ниски заплати и от погрешната представа, че трябва да имат заплатите на докторите в развитите европейски страни и САЩ. Неотдавна четох интервю на известен български кардиолог във в-к “Труд”, за който колегите твърдяха, че получава заплата около 60-70 хиляди лева на месец. Изчислявайки заплатата на професор от Хрвард, където дъщеря ми специализира, излиза, че неговата заплата е по-голяма от тази на най-известният професор в Харвард. Аз нямам нищо напротив той да взема тези пари, но на фона на цялата беднотия в България и ниските средни заплати на обикновенният българин, не ми е много ясно как се получава това. За съжаление, това са едни от големите безобразия, които българското здравеопазване позволява. Заплатата тук, в нашия университет в Чикаго на най-добрият професор и заплатата на президентът на САЩ е 2 към 1 в полза на професора. Така, че трябва да има морал.

– Как ще коментирате здравната реформа, която Обама направи в САЩ?

– Чрез новият закон, Обама направи значително придвижване на американската здравна система, в правилна посока с осигуряване на всички деца и на практика около 95 % от населението.  Това е революционна проява в САЩ. Този закон ще се реализира на етапи и в бъдеще ще бъде осъвършенстван. Моят апел към хората, които работят по здравната реформа у нас е да не бързат, а да проучат в детайли негативните страни на реформата, които могат да доведат до изпразване на касата в следващите години, даже и след увеличаване на вноските с 1.5 -2.0%.

– В САЩ се дават много пари за наука. Какво е положението у нас?

– В САЩ се дават най-много пари в света за наука. И затова над 80% от Нобеловите награди, особено в сферата на медицината и здравеопазването идват в САЩ. Важно е да се знае, че в това отношение шанс за успех имат изследователи независимо от това дали са родени в САЩ или не. Ако те са достатъчно умни и имат добри идеи, могат да бъдат финансирани и да успеят. Аз съм класически пример за това. Дойдох в Америка на 50 години.  Даже първите 5 години, мислех да се върна в  България. И там имах добри перспективи за развитие, но за съжаление в България няма пари за наука.  Дълги години у нас хората знаеха научните работници и лекарите, като хора с висок морал, но всичкият този имидж рухна през последните 10-20 години. Вижте само невероятният цирк, който се разиграва в БАН от известно време. Аз наблюдавам също, когато дойдат млади специалисти от Източна Европа в САЩ, след като им свърши специализацията, всичките се връщат, в държавите си, само нашите, българите остават тук и не искат да се върнат. Това е проблем, върху който българското правителство сериозно трябва да се замисли.

– Вие от 45 години сте в първите редици в битката срещу рака. Някога ще се намери ли лек за тази болест?

– През последните 10-15 години, борбата с рака направи невероятен напредък. Моята дейност е фокусирана върху рака на гърдата и мога да ви кажа, че се направи невероятен пробив в ранното откриване и овладяване на болестта. За съжаление, това изисква огромни инвестиции и нови лаборатории, но засега това, не виждам как ще стане в България. Често ходя до Онкологията в София и виждам как хората там се борят за лекарства, колкото да се изкара курсът на лечение. И тъй като месец октомври в САЩ е месец за борба с рака искам да направя апел, чрез вестник “Труд” към всички жени, които са над 40 години, веднъж годишно да си направят мамография и да ходят на хирург и гинеколог. Помнете, че ракът на гърдата е лечим в ранен стадий! Някои казват, че чрез мамографията се получавало “вредно” облъчване. Това не е така, затова не си губете времето и се преглеждайте!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s