Гърция изостана от България с 2000 г.

Гърция изостана от България с 2000 г.

“В земите на днешна България се е родила Европейската цивилизация”

Симеон Гаспаров

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=323831&fb_source=message

Две хиляди години преди появата на боговете на Олимп, преди Атина, Спарта и Троя, да бъдат построени. Преди раждането на Омир, Сократ и Аристотел, в земите на днешна България, Румъния и Молдова, около делтата на река Дунав се е зародила културата на съвременна Европа. Tова стана ясно миналия месец, когато в сградата на Института за Изучаване на История на Древния Свят, към Университета в Ню Йорк, бе открита, археологическата изложба посветена на “Изгубения свят на старата Европа”, който е процъфтявал край Дунавската равнина – 5000-3500 г. преди новата ера. Освен античните скулптури, тотеми, керамика и предмети от битта, открити на територията на земите около делтата на река Дунав, изложбата представи също и част от най-старото златно съкровище в света, открито във Варненския некропол. Жената, заела се да докаже на света, че не в земите на антична Гърция, е покълнала европейска цивилизация, а на териториите на съвременна България, е  г-жа Шелби Уайт. Г-жа Уайт, е член на борда на директорите към Метрополитънския Музей и член на УС на “Фондацията Леон Леви”. За своята дарителска дейност и финансова помощ, която тя оказва в сферата на образованието и изкуството, списанието Бизнес Уийк през 2007-ма година я нареди сред най-щедрите дарители на Америка. Освен с благотворителна дейност г-жа Уайт се занимава с изследователска работа. Шелби, както повечето я наричат, е съпруга на един от най-известните инвеститори на Уолстрийт, Лион Леви, който след смъртта си, през 2003-та г. оставя състояние от над 1 млрд. долара. Престижното списание Форбс, описва Лион Леви като “гений в сферата на инвестициите”, който огромна част от богатството си е дарил, за развитието на археологическите изследвания и историята на Древния свят.

С г-жа Шелби Уайт от Ню Йорк за в-к “Труд”, разговря Симеон Гаспаров

– Г-жо Уайт, каква е целта на изложбата посветена на “Изгубения свят на стара Европа?”

– Чрез тази изложба, се опитваме да запълним една празнота в изучаването на историята на Древния свят, където след Древна Месопотамия, се преминаваше веднага към изучаването на Древна Гърция и се пропускаше да се спомене за цивилизацията на Стара Европа, която е процъвтявала покрай земите на река Дунав, хилядолетия преди цивилизацията на Древна Гърция.

– Досега се смяташе, че в Древна Гърция се е зародила Европейска цивилизация. С изложбата, която представяте в Ню Йорк, се опитвате да докажете, нещо доста интересно, че това, се е случило на територията на днешна България и Румъния. Какви очаквате да бъдат реакциите на специалистите?

-Да, така е. Надявам се, че ще успеем да го докажем. Интересното е, че споменавате Гърция, защото след като завърши представянето на изложбата в Ню Йорк, ние ще я покажем отново, но в… Атина. И там, те ще трябва да дават обяснения, защо им отне 2000 години да развият цивилизацията на Сикладите (Cycladic civilization) или също така позната като Ранната Бронзова Ера,  която се смята, че се е зародила преди 3000 г в района на Егейско море (б.а.), когато на север от тях, вече знаем, че е съществувала тази прекрасна цивилизация. Така че моят въпрос към Гърция е: “Къде бяхте, та се забавихте толкова дълго време?”

– Един от най-интересните предмети представен в изложбата е най-старото златно съкровище, намерено в България. Имахте ли проблеми по доставянето му в Ню Йорк?

– Притеснявахме се, защото, за да подготвим изложбата в Ню Йорк, трябваше да водим преговори с няколко различни държави, но всички хора, с които работехме в България, ни оказаха безценна помощ. Много сме благодарни на служителите от Националния исторически музей в България, на тяхната щедрост и съпричастност към идеята по организирането на изложбата.

– Какво знаете за България?

– Бях в България, преди около 3 години с моето семейство и там прекарах едно от най-прекрасните си изживявания.

– Влюбих се страната ви и в музеите ви. Очарована съм и от Националния исторически музей в София. Всички хора, с които се срещнахме в България, бяха много добронамерени и гостопиемни. Също така, ще я запомня с прекрасната природа. В югозападната част на България, открих, най-прекрасното място за разходка сред природата, на което някога съм била. От градовете, много ми хареса град Мелник. Така че, още от сега мога да ви кажа, че планирам скоро да се върна отново в България.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s