Чикаго – сърцето на Америка, което бие край бреговете на езерото Мичиган

“BACK TO THE SAME OLD PLACE – SWEET HOME CHICAGO”!*

*(“Отново към същото старо място – сладък дом Чикаго” музика и текст – Робърт Джонсън, б.a.)

Чикаго – сърцето на Америка, което бие край бреговете на езерото Мичиган

Симеон Гаспаров

slgasparov@comcast.net

Ако Ню Йорк е лицето на Америка, то Чикаго е сърцето на Америка. Едно огромно сърце, което тупти  в синхрон с ритъма на летните ветрове, люлеещи нежно, тежките, кехлибарени, царевични ниви, разпростряли се свободно край фермите на необиятните прерии, прегърнали могъщия град. Едно огромно сърце, ревящо и крещящо с гласа на грохота, идващ от моторите на камионите, кръстосващи денонощно безкрайните магистрали, на тази непозната и чудна за нас, имигрантите, страна. Едно огрoмно сърце, вибриращо заедно с ехото, идващо от тътена на заводите и крановете, порещи небето над Чикаго, изграждащи лека-полека новия век. Едно сърце, оставащо винаги топло и живо, дори и в най- жестоките северни бури и урагани. Едно сърце, пулсиращо с мелодиите, идващи от песните на чайките, които вечно се търсят, там, край млечно-белите скали на гористите брегове, надвесили се над прозрачните води на езерото Мичиган. Едно сърце, в което бетонно-стъкления Метрополис, природа, наука, технологии и изкуство пулсират, в някакъв странен танц, заедно с  многомилионната човешка маса, събрала се от всички точки на света и които са се сляли, заедно, в една необяснима, но прекрасна симфония от  разочарования, илюзии, цветове, музика, поезия и вдъхновения. От изгубени, но и намерени, понякога надежди. Сърцето на Америка, наречено Чикаго.

Чикаго в миналото

Първите европейци стъпили на територията, позната ни днес като Чикаго са били френските изследователи Луи Джолиет и Жак Маркет. Те са били и първите европейци, които през 1673 година идват в Чикаго, за да изследват и направят карта на земите около река Мисисипи.  По това време териториите около Чикаго, заедно със щата Илиной е принадлежал на Франция. Първата колиба, построена на територията на днешното Чикаго е издигната от полинезиийския изследовател и търговец на кожи Жан Баптист  Пойнт Дю Сабъл, който се е заселил тук през 1779 г. От него, всъщност започва и изграждането на Чикаго.  През 1804 е изграден първия форт в Чикаго, наречен форт Деарборн. През 1812 година по време на индианската революция форт Деарборн е подпален и половината от населението  избито. 1871 година избухва големия пожар в който за по малко от няколко часа целия град е сринат до основи.  Легендата разказва че пожарът е предизвикан от една крава съборила газовата лампа която стопанина й е забравил в плевнията.  Чикагоанс (местните хора, така наричат жителите на Чикаго), обичали често да се майтапият, като казвали че нощтно време под мостовете на Чикаго, след полунощ можело все още да се чуе жалното мучене на кравата подпалила града и изгорияла, естествено, в пожара.  Но, факт е обаче, че  след този трагичен инцидент, град Чикаго, като митичната птица Феникс  започва своето прераждане от пепелищата. Днес той е един от най – красивите и уникални със съвременната си архитектура градове на земята.

Чудото наречено Чикаго

“Чудото” наречено Чикаго, не е плод на нечия авторска прюмица или туристическа агенция за примамване на туристи. Чудото на Чикаго – всъчност е в неговото географско разположение.     Стъпил на брега на езерото Мичиган, градът всъщност представлява  една естествена врата  към новите територии на необиятния (или казано по точно – Дивия, някога) Запад.  До Чикаго,( както и до Ню Йорк ) от Европа, без проблемно през Големите езера са пристигали корабите с емигранти и търговски стоки за Новия свят. От Чикаго  транспортирането им до вътрешността на страната е ставало по най бързия и евтин начин.  Уникалността на града идва и от факта , че реките на Чикаго които се вливат в езерото Мичиган, са били нещо като водни магистрали, по които най бързо и безопасно са се транспортирали стоки и хора до река Мисисипи, а оттам и до Мексиканския залив.  Заради своето географско разположение Чикаго за кратко време се издига от малкото колибено рибарско селце до един от стълбовете на световната икономика.

Някои лингвистични факти 

Чикаго или “чи-к’ак-гоу” е древна индианска дума, с която, според известния езиковед и лингвист  проф. Д-р Марио Пей, коренното племе по тези земи, Илини са наричали  –  “земята на вонящиия лук” или “вонящ пор”.  Такова поне е описанието, което д-р Пей дава за Чикаго в книгата си “История на езика”. Илините, които пък са клон от племето Алгонкуин, всъщност са дали името на щата Илиной, в  който Чикаго е разположен. Тяхното име, пак според проф. Пей на индиански означава – “земията на идеалните, красивите хора”.  Според други експерти обаче, думата “чи-к’ак-гоу”, означава нещто като – “храбър”, “дързък”. Старите жители на Чикаго, обичат да казват името на града си не като на български Чикаго с буквата Ч, като Чирпан, а с “Ш” като Шумен – Шикаго.

 Чикаго – 21 век

Чикаго не е градът на Ал Капоне.  Нито на гангстерите от познатите холивудски филми. Чикаго е градът на поетите, на музиката, на откритията, на изкуството.  Или както великия син на Чикаго, поетът Карл Санбърг, нарича любимия си град – “градът с широките рамене”. Досега, по добро определение за Чикаго не е измислено.  Защото градът с широките рамене,  е понесъл върху плещите си, не съдбите на едно или две човешки същества, а съдбата на цяла една страна – съдбата на Америка. В Чикаго отдавна ги няма кланиците и опушените фабрики, които са описани преди повече от век, от великия български писател Алеко Константинов в пътеписите му “До Чикаго и назад”.  Днес в този град са концентрирани банките и капиталите на най-големите световни корпорации. Чикагската стокова борса е тази която диктува цените на зърното, царевицата и на повечето селско стопански продукти, не само в САЩ, но и в целия свят.    От небето, от езерото или от сушата, независимо от коя страна да бъде погледнат, Чикаго, изглежда като  чайка, кацнала върху зелените брегове на езерото Мичиган.  Разпрострял  се върху брегова линия от около над 50 километра, заграден от паркове и пясъчни плажове, Чикаго е лъснал снага, не само на дължина но и на височина. Тук се намра една от най-високите сграда в света “Уилис Тауър” (бившата “Сиърс таур”), която е 110 етажа, 443 м. висока и е построена за по малко от…3 години! Човек може да изгуби дъх от вълнение пред величието на кристалните небостъргачи и  сградите с причудливи архитектурни  форми, когато  ги види сутрин преди изгрев или вечер, по време на залез, уловили в стъкленити си стени златисто пурпурните лъчи  на слънцето плуващто във водите на езерото.  

Чикаго – най-най-най!

В Чикаго се намира най-големия център за провеждане на търговски изложения в САЩ и трети в света – Мак Кормик плейс, което е само на около 10 минути от самия център на града. Едно от най-дългите авенюта в света е Милоуоки авеню, което е дълго над 160 км.   В Чикаго се намира най – големия закрит аквариум в света. “Джон Шед аквариум”.  В него има над 8, 000 вида риба, включително и…китове Белуга.   Чикаго е единствения град с наий- много мостове в света – 51.   В Чикаго е една от най високите сграда в света – Сиърс тауър, която неотдавна бе преименувана на Уилис тауър.  Чикагският университет –(University of Chicago) e университетът, който е дал най-много Нобелови лауреати. За своето над 100 г съществуване, над 70 души свързали живота си с този университет са получили Нобелова награда.  В Чикагският университет е открита Атомната бомба от Енрико Ферми, също . От тук са преминали великия писател Кърт Вонегът, който  често можеше да бъде видян да се разхожда бодро из алеите на университета. Нобеловия лауреат за литература Сол Белоу, литературната критичка Сузан Зонтаг. От този университет започват и вълненията обхванали САЩ срещу войната във Виетнам и расовата дискриминация през 60-те години.   В музея, към университета на Чикаго е събрана най-голиямата колекция с фрески и тотеми от Месопотамия и древна Персия.   В Чикагския арт институт, пък е събрана пък най-голямата колекция на картини на френските импресионисти Реноар, Дега, Моне.   Край Чикаго се организира най-продължителния музикален фестивал в света – Равиня, който започва от края на май и продължава до началото на септември.   В Чикаго се организира едни от най-популиярните и престижни блус и джаз фестивали, които се провеждат на открито в САЩ. През време на тези фестивали централните улици на града се затварият за автомобили, и улиците се изпълват с музиканти и хиляди хора идват да се насладят на майсторските изпълниния на музиканти дошли от всички точки на света.   Най – големия фестивал на кулинарното изкуство в САЩ, също се провежда на открито всяка година в Чикаго. Един от легендарните баскетболни отбори е от тук – Чикаго Булс.   Чикагското летищте О’Хеър, е едно от най-натоварените летищта в света.  В интервал от 30 – 50 секунди, тука каца или излита самолет!   Чикаго като град, е най-големия  в света музей на модерната архитектура. От тук изгрява и звездата на великия архитект Франк Лойд Райт. Всияка сграда в центъра на града е построена като бижу от най – великите архитекти на  XX век.  Скулптури на Пабло Пикасо и Хенри Мур доокрасияват лицето  на Чикаго.    Най – много българи в Северна Америка – около 70-90 000 живеят в околностите на Чикаго.  В Чикаго, бе открита и разпространена за първи път в ефир Българска телевизия  в САЩ и това бе Телевизия Албена, която през 1997 г за първи път излъчи предаване на чист български език.

По известни жители на Чикаго    

Президентът на САЩ – Барак Обама, Ърнест Хемингуай,  Луи Армстронг, Харисън Форд, Робин Уилямс, Махалия Джаксън, Опра Уинфри, Хилъри Клинтън. Mъди Уотърс, Бъди Гай, рок – групите Стикс, Чийп Tрик, Чикаго. Поетът Карл Сандбърг, героят от комиксите Суперман,  кланът на Джон Кенеди, Aл Капоне, Джон Делинжер, Бони & Клайд, Роналд Рейган, Бъстър Кейатон, Синди Крауфорд, Мaйлс Дейвис и много, много други.

Приякори на Chicago 

«Ветровития град», заради жестокия вятър , който вилнее есен и зиме из града, но и ветровит град, заради постоянните смени на политическата върхушка, управлявала през годините града. Другитя му приякор е “втория град”, като за първия град на САЩ, разбира се, се приема Ню Йорк.

Малко куриози

В момента Chicago още се строи по архитектурния план от …1880 година! От тогава този план не е променян . Там , където сега се издигат най големите небостъргачи на Чикаго е бил залива на езерото, в който са били изхвърлени боклуците и пепелта останала след пожара на града.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: