“Роденият в България писател Елиас Кенети ме насочи към метъла”

“Роденият в България писател Елиас Кенети ме насочи към метъла”

“Хеви метъла е другарство и приятелство!”

Проф. Дина Уайнстайн преподава социология на рок музиката към университета Де Пол в Чикаго. Тя е първият  в света учен, който въвежда изучаването  на музикалният и културен феномен наречен – “хеви метъл” като отделна дисциплина в социологическата наука.

Освен с преподавателска и изследователска дейност, проф. Уайнстайн се занимава с рок критика и журналистика. Нейни рецензии на рок албуми, концерти и интервюта с известни музиканти, са излизали в почти всички издания за хеви метъл и рок музика в САЩ.  Сред най-известните научни трудове на проф. Уайнстайн е книгата “Хеви Метъл – музиката и нейната култура”, която днес се изучава в катедрите по социология в САЩ и по света.

С проф. Дина Уайнстайн, за в-к “Труд” разговаря Симеон Гаспаров

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=512466

– Проф. Уайнстайн, кое ви вдъхнови да напишете книгата си свързана с изучаването на хеви метъла –  “Хеви Метъл – музиката и нейната култура”?

– Вдъхновението ми да напиша книгата и да се заема с изучаването на хеви-метъл музиката и култура, всъщност идва от творбите на роденият в България, носител на Нобелова награда за литература писател – Елиас Канети.

– Как и кога се заражда жанрът “хеви метъл”?

– Краят на 60-те и началото на 70-те г. на миналият век, имаше движения в рок музиката, като блус-рок и хард-психоделик рок, които заинтригуваха младежта, произлизаща, най-вече от работническата класа и по-специално в централните и северни части на Англия. Тези млади хора и техните семейства си вадеха прехраната предимно със специализиран физически труд. Така сред тях, постепенно започнаха да се появяват рок групи с по-особено, по-специфично звучене, които се обособиха в музикален стил. Определено може да се каже, че този жанр в рок музиката бе формиран в Англия, но самото наименование – “хеви метъл”,  пък дойде от рок критиците в САЩ. Рок групата, съдържаща най-много от елементите, характерни за жанрът “хеви метъл” е британската банда “Блек Сабат”.

Няколко са основните фактори за зараждането на хеви метъла. Първият е че феновете на ранният метъл, бяха деца на работническата класа. Те, за разлика от “хипитата” през 60-те години, не бяха “щастливите хора на цветята”. Другият е голямата икономическа рецесия от началото на 70-те години, която удари Англия и която разруши възможностите за по сносна реализация в живота, на същите тези млади хора. Феновете или последователите на метъла, също спомогнаха за неговото популяризиране. Причината според мен, той да се развие в Англия, е че там хората се събират по пъбовете, пият от по-ранна възраст, има много групи, които свирят на живо.

– Освен, музикален жанр, какво друго е хеви метъла?

– Другарство. Хеви метъла е приятелство между феновете. Той изразява мъжественост, мъжкарство. В ранният си стадий, метъла бе музика слушана само от мъже. Това е музика между приятели, които заедно й се радват, заедно ходят на концерти, говорят за тази музика и взаимно се палят по нея. Метъл културата, също така се появи като опровержение на 60-те години, когато имаше оптимизъм, надежда, чувстваше се, че всичко бе възможно. Хеви метъла обратното, показва че злото, омразата съществуват в живота. Метъла не е вече жанр. Това е мега-жанр, от няколко производни жанра, които се различават един от друг. От класическият метъл от 70-те години, през началото на 80-те се зароди треш метъла в лицето на групата Венъм. Той стана популярен в САЩ, чрез групи като Металика, Антракс, Мегадет и моята любима група – Слейър. Треш метъла има много силни социални коментари, в частност повлияни от пънк-рока. В същото време, когато треш метъла, достигна своята зрялост, се появиха два нови под-жанра. Единият, това е деат метъла, в който хората не пеят, а ръмжат. И звучи забележително добре. Неговият акцент пада върху смъртта, страданието и упадъка. По същото това време, музикалната телевизия Ем Ти Ви, придоби голяма популярност в САЩ. Тази телевизия, не се интересуваше толкова много от звученето, колкото от визуалното и от това, как изглеждаха музикантите и така се направи място за идването на другият клон на хеви метъла, т. нар. “хейър” метъла (или “дългокосия” метъл, включващ групи като “Пойзън”, “Мотли Крю”, “Ратт”, “Куайът Райът” и т.н.,  б.а), който беше в частност хард рок, наследил традицията на групите “КИСС” и “Аеросмит” от 70-те години, но постепенно стана голяма част от хеви метъла.

– Хеви метъла има ли цел, програма и ако има каква е тя?

–  Ако иска да има програма или цел, то трябва “хейър” метъла, да бъде изхвърлен от жанра. “Хейър” метъла казва така: “Хей, ромасът, любовната авантюра, сексът, е всичко, което има значение”. Докато всички останали жанрове на метъла, пък казват: “Хей, ние искаме да говорим за истината. Искаме да говорим за властта. Искаме да говорим за истинското зло. Искаме да се наслаждаваме на нашето приятелство.” . Също така, хеви метъла се противопоставя на онази “хипи-дипи” сладникава контракултура. Треш метъла се интересува от политиката. Интересува се от опазването на околната среда, ядрената заплаха. Деат метъла отива към по-фантастичното, търси произхода на злото, има сантименталност към старата религиозност. Преди 90-те години, този стил бе изключително популярен на запад, дори успя да пробие “желязната завеса” и да проникне в Източна Европа. След 90-те години, заля целия свят. Разбира се в метъла има издънки, като при тези идиоти в Норвегия, които, правят прекрасна музика, но вършат недопустими неща, като например горят прекрасни, стари, дървени църкви. Всъшност това е проблем, върху който работя в момента.

– Вие, като експерт по хеви метъла, какво знаете за България и как виждате мястото на страната ни в този вид рок култура?

– Аз знам за България, не само като експерт по метъла. Моят съпруг е преподавател по политическа философия и винаги е споделял с мен, че едни от най-добрите му студенти, правещи докторатите си при него са от България. Също така, следя много внимателно, кои групи изнасят концерт в страната ви и знам, че България е голяма част от съвременната рок култура. Затова най-добре говори фактът, че не къде да е, а точно в България, ще се проведе фестивалът Сониксфер”, където четирите най-големи групи в жанра – Металика, Антракс, Мегадет и Слейър ще изнесат съвместен концерт.  Това означава, че в България, хеви метъл общността е много силна. От групи свирили в там, съм чувала много добри отзиви.

– Има ли някакво научно обяснение, защо хеви метъла е толкова популярен в България.

– Според мен, в България, както в останалите страни от Балканите има изключително силно развита мъжественост, мъжко приятелство и другарство. А в това е есенцията, основата на метъла. Също така има бунтовно, войнско минало. Тук, както в останалите страни от региона е имало много потисничество, гнет, робство, тиранство и репресии, които също са характерни за хеви метъла. От друга страна, сигурна съм, че като хлапе си го правил, като отидеш на хеви метъл концерт, ти ставаш свободен, не чрез танцуване и въртене на ханша, а чрез извършване на тези резки движения като хеадбенг (клатенето с глава, или т.нар. “куфеене”, б.а.), имитирането на свирене на китара, вдигането на юмрук във въздуха. На метъл концерт ти се чувстваш като в битка, като на война. Но по-добре е да ходиш на концерт и с жестове да изразиш насъбралото се в тебе, отколкото да водиш истинска война, нали? От друга страна смятам също, че България, като център на Балканите представлява също, много добро място за концерти.

– Смятате ли, че има причина, хората да се страхуват от хеви метъла?

– О,  за Бога, не, не, не и не! В цялата Вселена, няма по мили хора от хеви метълите. Те са мили, защото изливат цялата си агресия в музиката, а не върху останалите хора. Те са много точни и на тях винаги можеш да се довериш, а това го казвам от собствен опит. Наблюдавала съм също реакциите на хората, когато отиват на хеви метъл концерт. Преди шоуто, всички изглеждат сурови, напрегнати, грубовати, сериозни. Когато излезнат от концерта пък изглеждат щастливи, като удоволетворени малки деца. Така, че в това отношение смятам, че хеви метъла може и да спаси света. Понякога хората мислят че има някакво зло, в хеви метъл музиката, а не могат да разберат, че това е само артистична метафора. На това също му се казва изкуство. Или както Пикасо твърди, изкуството лъже, за да каже истината.

– Как бихте описали хеви метъл фена?

– Като много предан. Хората, които слушат метъла, остават верни на тази музика до край. Някои са започнали да я слушат, когато са били 14-15 годишни и сега, когато са над 55 години продължават да я слушат и ходят по концерти. Ако се загледате в публиката дошла на метъл спектаткъл на някоя от класическите метъл банди, като например Джудас Прийст, ще видите огромно мнозинство от хора с посребрени вече коси, които водят със себе си децата си, а някои дори и внуците си. След навлизането на Ем Ти Ви, много жени, също започнаха да слушат този тип музика, като за тяхното привличане към жанра, освен “хейър” метъла, спомогна и “Черният” албум на Металика, който е по-мек и по-достъпен, до широката публика.

– В своята научна и журналистическа дейност, вие сте се срещали с много известни рок музиканти, какво ще запомните от работата си с тях?

– Най-тъжното е, че има огромна разлика между качеството на музиката и качеството на човека, който я прави.Често, това са две различни неща. Някой път най-тъпите гадняри, правят най-добрата музика и това е тъжно. Но сред прекрасните човешки същества, които правят прекрасна музика, беше отишлият си неотдавна Рони Джеймс Дио, който знам, че беше много популярен в България. Другият такъв е Леми, вокалът на групата “Моторхед”. Леми, знае наизуст Шекспир и го цитира, подобно на професионален актьор. Неговите познания по история на Първата и Втората световна войни са на ниво, по-високо и от на някои университетски професори. Музиката му е фантастична, но и в него има много човешка дълбина.

– Какво би убило хеви метъла?

– Ако стане прекалено популярен, това би го убило. Метъла заслужава да бъде под радара, на централният медиен поток. Вижте какво направи Ем Ти Ви с групи като “Скорпиънс” или “Джудас Прийст”, чийто “Турбо” албум, съжалявам, но е направо ужасен.

–  В много от хеви метъл текстовете е засегната анти военната тематика. Смятате ли, че политиците ще трябва да слушат повече този вид музика, за да настъпи световният мир?

-Не знам дали ще издържат на музиката, но определено трябва да четат текстовете на песните на Леми или Мегадет. Между впрочем знаете ли, кой  известен известен руски политик е голям метъл фен?

– Владимир Путин?

-Не.

– Дмитрий Медведев?

-Да…Поне така се говори в хеви метъл средите, (смее се).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s