Сан Франциско – градът, който те кара да мечтаеш

Да полудееш от живот

Сан Франциско – градът който те кара да мечтаеш

Златната белезница, чийто ключ е хвърлен надалеко

Симеон Гаспаров (съкратена версия на материала е излизала във в-к “Труд”)


Мостът Златната Врата който се издига над океана. Дълъг е 2.7 км, широк 27.4 м и видок 227.4 м построен е за 4 години от 1933 до 1937
“Един ден, ако отида в рая, ще се огледам наоколо и ще кажа: Не е лошо, но не е Сан Франциско”, бе написал преди време американският журналист и носител на наградата Пулицър, Хърб Каен. Стъпил веднъж в Сан Франциско, разбираш колко много Хърб Каен, който отдавна вече не е между живите, е бил прав.
Сан Франциско сам по себе си е град митологема. Той е една метафора на бунта, на младостта, на свободата.Това е град, в който дори никога преди това да не си бил, те кара да се чувстваш като у дома си. Кара те да забравиш задръжките, проблемите, конформизмът, снобизмът, еднообразието на ежедневието.  Кара те да забравиш кой си, какъв си и откъде си. Това е град, който вдъхновява. Кара те да мечтаеш. Да обичаш и да искаш да бъдеш обичан. Кара те да мислиш, но не с думи, не с образи, а с поезия.
Нощните улици на Сан Франциско с по които се носи духът на битниците и Джак КеруакТръгнал веднъж по мъгливите, хладни улици на Сан Франциско, по които се гонят солените ветрове на океана и по които, писъкът на албатросите се смесва със звънна на трамваите  пъшкащи по хълмовете на града, усещаш как край теб оживяват сенките на Джек Лондон, на Джон Стайнбек, на Джек Керуак и неговите битнически братя, на дългокосите хипита слушащи психоделичен рок, протестиращи против войните и създали ъндърграунд движенията, които по-късно ще завземат целия свят.
IMG_0124Улици, по които бездомници и просяци те дебнат от всеки ъгъл и по които неоновите светлини на безбройните барове, примигват в мрака, като очите на омайните сирени, примамващи моряците към сладка, страстна смърт. Неонови светлини, в които, неусетно се потапяш и откриваш това, което Сан Франциско всъщност е – една любов. Любов, като онази, останала назад в годините, която като я срещнеш случайно на пътя, ей така изведнъж те кара да искаш да я прегърнеш, да я задъдържиш. Да не искаш да я пуснеш, а да се потопиш в косите й и на пук на целия свят, да ти се прииска да полудееш. Да полудееш от живот!


Трамваите са удобно средство за придвижване из града Не Чикаго, а Сан Франциско е най-европейски град в Съединените щати. Толерантрен, широко скроен и отворен към света, този град е една от най-желаните туристически дестинации в страната. Хората тук се усмихват. Учтиви са. Дори задръстванията по улиците на Сан Франциско, стават не от прекалено нервни и бързащи шофьори, а от прекалената им…доброжелателност. Всеки дава на другия предимство и не могат да се разберат, кой пръв да тръгне.
Разположен в северната част на Калифорния, в сърцето на заливът Сан Франциско, градът притежава една интересна географска и климатична особеност. Заради океанските течения, тук летата са студени и мъгливи, като понякога температурите стигат до 4-5 градуса над нулата, а зимите са слънчеви и меки. Разпрострял се почти като нашия Пловдив, но на 44 хълма, със стръмни склонове и тесни малки долинки, по които са накацали десетки къщи и постройки Сан Франциско представлява една пъстра смесица от урбанистична съвременна архитектура, викториански и ретро стил сгради, модерни жилищни блокове, гористи паркове и цветни градини. Даже улиците на града са озеленени с тропически палми.
Пирамидата Трансамерика е една от символите на Сан Франциско. Висока е 260 м и е построена през 1972По кейовете на Сан Франциско е винаги пълно с народ Първите доказателства, че хора са живяли по хълмовете на Сан Франциско са от преди 3000 г. пр. н. е. Първият европеец, стъпил на земята на Сан Франциско през 1769-та г. е испанският мореплавател е Гаспар Де Портола. През 1776 г. година испанците издигат селище, което кръщават на Св. Франциск от Азиси. И до ден днешен градът остава с това си име – Сан (от Свети б.а.) Франциско.
Истинският разцвет на Сан Франциско започва по време на златната треска в Калифорния през 1849 г., когато авантюристи и имигранти от целия свят се изсипват в градът, за да търсят богатство и щастие. Така, за кратко време Сан Франциско става най-гъсто населения град на Запад. На 18 април 1906 г. градът се разлюлява от земетресение със 7. 9 магнитут по скалата на Рихтер. 80 % от Сан Франциско е разрушен и опожарен, над 3000 души загиват. Но като птицата Феникс, градът се надига и възражда от пепелата. Само 9 години по-късно през 1915 г. в Сан Франциско се състои първото международно изложение, на което се събират представители от целия свят, за да отпразнуват завършването на Панамския канал. Не в Ню Йорк, а в Сан Франциско на 26 юни 1945, близо месец след края на Втората Световна Война емисарите на 50 държави, полагат основите за създаването на ООН.
Някогашният страшен затвор Алкатраз се вижда от кея на Сан Франциско. Днес е туристическа атракцияТюлени покрай кея на Сан ФранцискоЗаради своят либерализъм и свободомислие, през 50-те години на ХХ в., градът бързо става притегателен център на съвременната контра култура и битническото движение, водено от авторът на най-великата съвременна американска книга “По Пътя” – Джек Керуак, поетите Алън Гинзбърг, Лоурънс Ферлингети и писателят Уйлям Бъроуз. След тях, през 60 те години, отново заради своята разкрепостеност и артистизъм Сан Франциско се превръща в “Обетованата земя” за хипитата от цял свят. Не напразно, дори и песента, превърнала се в химн на движението на “децата на цветятата”, от онова време и лятото на всеобщата любов се казва “Ако идваш в Сан Франциско, носи цветя в косите”.Сан Франциско гледан от един от 44 хълмове на града

Дори и днес, старите хипари, които може да се срещнат по баровете или кейовете на града, разказват с умиление за онова време от 60-те години, когато хората не са заключвали вратите си и всеки е бил добре дошъл в домовете им накацали по хълмовете на Сан Франциско. Имало е любов, разбирателство, братство, уважение. Е, имало е и малко повече трева и по-достъпни хапчета и наркотици, добавят те с лека въздишка.
Днес Сан Франциско изживява своята нова революция. И тя не е в рокеднролът, хипитата, анархистите, битниците и ъдърграунд младежките движеня, а в компютрите. Силиконовата Долина, която е Мека-та на световните съвременните технологии се намира всъщност в южаната част на самия град. Тук са съсредоточени мозъците и офисите на почти всички световни иноваторски технологични корпорации. Заради това, а и заради своето географско и климатично разположение Сан Франциско е един от най-скъпите за живеене гардове в САЩ.
къщите на Сан ФранцискоЦените тук не са нито “нардони” нито съвсем “хипарски”. Наемите на едностаен апартамент в градският център са около 2500 $, а извън центъра – 1500-1800 $. Цената на апартаментите за закупуване върви около 6-7000 $ на квадратен метър, а къщите са около 600-700 хил. $. Около 80-90 $ са средно сметките на месец за вода и ток. Билетчето в една посока за градският транспорт е 2 $, а карта за 1 месец – 70 $. Таксито – нормална тарифа взема около 1.40-1.70 $ на км. Бензинът е около 1. 12 $ на литър. 1 кг. ориз в магазина е около 3-4 $. Килото домати е 5.50 $. Яйца 12 бр. 3.00 $. 500 гр. пресен бял хляб са 2. 50- 3.00 $. А 1 кг пилешки гърди, без кокал идва между 9-10 $. Кутия Марлборо е към 6-7 $. А половин кг. бира между 3-4 $. В евтин ресторант можеш да се нахраниш за 10-12 $.
Центърът на Сан Франциско е около 10 км и спокойно може да се види за един ден. Най-интересните места, които трябва да посетите са Рибраския Кей, където може да опитате пържени калмари и морски специалитети, току що извадени от океана. От тук също тръгват фериботите, които ви развеждат до скалите на зловещият някога затвор Алкатраз и изтегналият се над залива легендарен мост “Златната Врата”.
Цените за различните крюизи варират около 23 $ за възрастен та до 35 $. Децата и възрастните пътуват за по 19.50 $.  Другата забележителност на града e извисяващият се на 84 метра хълм Телеграф Хил. Дворецът на изящните изкуства, също трябва да се види. Разходете се из Китайския Квартал, качете се на някое от трамвайчетата и се насладете на чара, който различните квартали на града предлагат.
Музеят на битницитеНе забрявайте да посетите сред многото музеи на Сан Франциско и музеят на битниците. Намира се на Бродуей авеню № 540. В този музей, освен че има уникални  експонати от онези волни години, тук също е изложена книгата “По Пътя” на Джак Керуак на всички езици. Има я даже и на български. Входът е 8 $, но изживяването остава за цял живот. До битническият музей се намира също един от любимите барове на писателите и поетите от бийт поколението – “Везувио”. Влезнали веднъж в него, няма как да не опитате от коктейлът Джак Керуак. Състои се от ром, текила, портокалов и боровинков сок, върху които са изстискани няколко капки лимон.
Сан Франциско има и една смущаваща страна.

Бездомниците са често явление по улиците на града.По улиците на града често могат да се видят бездомници и просяци. Когато попаднете сред тях, не се притеснявайте. Няма да ви закачат, нападнат или сторят зло. Някои от тях, обаче са досадни и могат да ви следват около стотина метра, докато не им пуснете някоя монета. Не им обръщайте внимание. Като цяло престъпността тук е много ниска и градът е едно спокойно място за живеене и за туризъм.
трамвай с един пътникЕдин от най-трудните моменти, когато сте в Сан Франциско, е когато дойде времето да разделите с него. “Сан Франциско е като златна белезница, чийто ключ е хвърлен надалеко” казва за градът другият голяма амерекански писател Джон Стайнбек. Излезли веднъж от Сан Франциско, разбирате колко надалеко е хвърлен ключът от тази златна окова. И как никога няма да ви се иска да го намерите. За да останете завинаги пленени от Сан Франциско.

“Не пътувам за Сан Франциско!”

Симеон Гаспаров

Не пътувам за Сан Франциско!
През чупливите пътища
на България гоня
Морето.
Не пътувам за Сан Франциско!
А към последната
южна спирка “Созопол”
на двадесет и няколко годишните,
пропаднали
рокендрол звезди…
Не, не пътувам за Сан Франциско,
уви!

Из книгата “Театър на не Абсурда” 1992 г.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s