Нашите в Чикаго: “100 % подкрепяме протестите в България!”

Нашите в Чикаго: “100 % подкрепяме протестите в България!”

Симеон Гаспаров, в-к Труд

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1817268
Нашият консул в Чикаго г-н Симеон Стоилов поздарви сънародниците ни“Притеснени сме и загрижени от случващото се в България, но въпреки всичко ние сме българи и ще останем българи”, съобщи вчера, по време на тържеството по случай 3-ти март, пред кметството на Чикаго, нашият консул в града г-н Симеон Стоилов.
Денят на Освобождението на България е признат за официален празник в щата Илиной и затова по закон, от 2005-та насам, всеки 3-ти март, на пилонът пред кметството на Чикаго, местните власти вдигат родният ни трикольор. Десетки наши имигранти, натоварени на автобуси и леки автомобили, от които се вееха родни знамена, се събраха в студеният мартенски ден, за да почетат церемонията по вдигането на националният ни флаг.
Продължаващите вече над 20 дни протести по улиците на България, се оказаха темата, която най-много вълнуваше сънародниците ни в Чикаго.
“100 % подкрепяме протестите на хората в България и твърдо заставаме зад тях” споделиха за в-к Труд живеещите от над 10 години в градът край езерото Мичиган – Никола Масларски от Разлог и Янка Велева.
Българските имигранти в Чикаго Никола Масларски в средата и Янка Велева с фланелата на Христо Ботев и Иляна Жечева - 100 % подкрепяме протестите на хората в България “Освен, че подкрепям протестите на сънародниците ни, искам да кажа също, че е крайно време България да спре да бъде мащеха за младите ни хора и да не ни принуждава да имигрираме”, подчера Илияна Жечева. “Не искаме да сме в Щатите, искаме да сме си в България, но там нямаме реализация”, добави също тя.
“Проблемът не е в цената на тока и т.н., а в прокуратурата на България” каза за в-к Труд, г-н Даниел Петров от Банкя. Според него, за да се решат проблемите в родината ни и да спрат протестите на хората, трябва да се назначат нови и независими прокурори. “Ако трябва да ги вземем от чужбина, чрез конкурс”, предложи той.
Пред 198 метровият небостъргач, в който се намира кметството на Чикаго и статуята на Пабло Пикасо вдигнаха за 8-ма поредна година българското знаме на 3 ти март“В Чикаго вкараха в затвора за корупция двамата предишни губернатори на щата Илиной – Джордж Райън и Род Благойевич. Сега вкарват в затвора един от най-известните политици на Чикаго – Джеси Джексън – Джуниър, затова че е присвоил 750 хил. $”, напомни г-н Петров. “Само, когато почнат да вкарват в затвора корумпираните политици, ще потръгнат работите у нас”, смята нашият имигрант.
Българчетата си играят върху статуята на Пабло Пикасо подарена на Чикаго лично от великия художник. Статуята е висока 15 метра и тежи 162 тона.198 метровият небостъргач, в който се намира кметството на Чикаго и пред който се вдига на всеки 3-ти март българското знаме е не само архитектурна, но и културна забележителност. На площада пред него се намира най-мащабното творение  на Пабло Пикасо – високата 15 метра и тежаща 162 тона скулптура, която лично великият художник е дарил на жителите на Чикаго на 15 август 1967 г.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s