“Експериментът” Америка – Възможно ли е днес отделянето на щати от съюза със САЩ ?

“Експериментът” Америкаch3Cover

Възможно ли е днес отделянето на щати от съюза със САЩ ?

За федералната република, 10 –тата поправка в конституцията на САЩ и сблъсъка между федералното и щатско управление
Симеон Гаспаров, за “Клуб Z”

slgasparov@comcast.net

Над 700 000 подписа на граждани от всичките 50 щата на Съединените щати са подали молби до Белия дом за отцепване на техните щати от съюза стана ясно неотдавна отвъд океана. Новината разбуди за малко духовете в страната и отшумя. Причината тя да не бъде постоянно на първите страници на вестниците и новинарските емисии, се оказа нещо доста травиално. И то не бе в това, че подписите на хората, желаещи да се отцепят от съюза изведнъж спря. Напротив! Петициите продължават и до днес да валят. Някои им обръщат внимание, други не. Просто желанието на отделни щати да се отделят от Съединените щати, не е от днес, не е от встъпването на Барак Обама, Буш или Бил Клинтън на власт, а от самото раждане на Съединените американски щати.

54bdb4e4cc0a9a91ecbaa3ad0fdbd08eГолемият Експеримент

“Създаването на Съединените щати представлява един голям експеримент”, пишат в своя предговор към колежанския учебник по изучаване на американското правителство “Хора и политици” Майкъл Ботеруек и Мери Хиът. Експеримент, който продължава и в наши дни.
Реално погледнато САЩ са държава, която има две характерни особености.

Melting-PotПървата особеност е, че за разлика от европейските страни по онова време, тя е създадена като многонационална държава. Не от една нация, а от множество такива нации и народи и която и до днес продължава да бъде все така многонационална. Втората характерна особеност е, че отношението на първите колонизатори пристигнали в английските колонии отвъд океана, е било доста по различно от онова, което е било на колонизаторите в колониите на Испания, Франция и Португалия.
Категориите на хората заселилили се покрай бреговете на атлантическото крайбрежие на Северна Америка е било основно три вида. Първата са били хора, които са търсили начин да направят бързо богатство. Във втората са влизали хора преследвани за своите политически или религиозни възгледи. И третата са били бедни хора, които са напуснали родните си земи, за да намерят по-добър живот за себе си и за семействата си.
downloadАнгличаните, за разлика от испанците, французите и португалците са окуражавали заселването в колониите. Те са гледали на “Новия свят” като място където да заселят своето “излишно и ненужно” население, което да се превърне в суров материал за растящите нужди на индустрията и разрастването на пазарите.
Испанците, французите и португалците от своя страна пък са гледали на Америките, предимно като места за експлоатация, чийто богатства трябва да бъдат иззети, за да се облагодетелства родината-майка и стриктно са ограничавали заселването по тези земи, на който и да е. tratado-de-versalles
Затова за колониалистите заселили се в териториите на колониална Англия, която познаваме днес като Северна Америка, те са било нещо като “обетованата земя”. “Земя изпълнена с надежда и възможности за всички тях” пишат също в учебника си Ботеруек и Мери Хиът.
Първият, който повдига въпросът за т.нар. “американски експеримент” е френският политически мислител, революционер и историк, Алексис дьо Токвил (29 юли 1805 – 16 април 1859). В своя най-голям и фундаментален труд „Демокрацията в Америка“ ( появила се в два тома 1835 и 1840) той се опитва да разбере защо Америка е толкова различна от Европа и достига до заключението, че Америка, в контраст с аристократичната етика, е общество, където усърдната работа и печеленето на пари са доминираща етика, където обикновеният човек има безпрецедентно ниво на достойнство, където обикновените граждани не са задължени на елита, и явления като безграничния индивидуализъм и пазарния капитализъм са пуснали корени до невероятна степен.
4863---packaging_flat_4.1416860156Токвил пише: „Сред хората живеещи в демокрация, където няма наследствено богатство, всеки човек работи, за да живее. Трудът е издигнат в чест, предразсъдъците не са срещу него, а в негова полза.“
В своя труд френският мислител отбелязва също, че чрез сдружаване, събиране на хора с обща цел, публична или частна, американците са способни да превъзмогнат егоистичните си желания, което формира и активно политическо общество и чувствително гражданско общество, функциониращо независимо от държавата.
И все пак вече близо над 200 години, успя ли да устои на предизвикателствата на времето експериментът наречен Америка?
Според историкът Р. Сос – експериментът продължава и до днес. От заселването на първите бели колонизатори, Америка е била място, където хората са идвали, за да експериментират правейки нещата различно. Това е било място където идваш и залагаш. Залагаш, за да видиш, дали ще бъдеш сред щастливците, които ще станат земевладелци, бизнесмени, учени и т.н.. Залагаш своите своите умения срещу предизвикателството да успееш.
Американската история е едно непрестанно сблъскаване с проблеми от големи до по-големи, без някой да ги е експериментирал преди това, смята Сос. И ако всеки път се е постигал някакъв прогрес в тяхното решение, то е било заради това, че онзи изконен дух да залагаш, да не се плашиш от предизвикателствата и да поемаш риск е надделявал и се е намирало правилнато решение.
1461fourthofjul_00000000889“Американският експеримент се провали. Въпрос на време е хората да го разберат”, пише пък журналистът от сп. “Форбс” Лоурънс Хънтър в едноименната си статия публикувана на страниците на списанието на 19 април 2012 г.
Според него, провалът на американския експеримент е в прекаленото пре-правяне и пре-моделиране на оригиналните текствове конституция на страната, които са направени така, че да защитават формата на демокрация, в която мнозинството управлява. Тази форма на демокрация обезсмисля свободата и води до тирания от избраните политически лидери, съдии, техните политически приятели-връзкари и назначени от тях бюрократи. И всичко това е направено “в името на хората” и “тяхното благосъстояние”.
Фактът е, че тази демокрация смазва и поддтиска същите тези хора, под чието име работи, за да възнаграждава своите партньори, лидери и групи със специални интереси, като им се отплаща с парите на народа, насилствено изтръгнати от него под формата на данъци и такси, смята журналистът от “Форбс”.

US-SeparatistsФедералната република, 10 –тата поправка в конституцията на САЩ и сблъсъка между федералното и щатско управление

Съединените щати имат федерална форма на управление. Те са федерация, т.е. съюз от щати, (подобно на отделни държави), които имат републиканска форма на управление. Във федералната форма на управление властта е разделена между федералното (национално) правителство и щатското (местно) правителство. Ролята на федералното правителство е да отговаря за монетарната политика, за националната сигурност на страната, за разпределението на властите и за всички въпроси от национално значение. Щатското пък от своя страна, се занимава с въпроси от местна значимост, като поправката на пътищата, инфраструктурата, образованието и т.н.
По – известните държави с федерална форма на управление в света, освен САЩ са Германия, Швейцария, Австрия, Босна и Херцеговина, Русия, Бразилия, Аржентина, Мексико. Съседната на България бивша Югославия също бе федерация от няколко републики и две автономни области – Косово и Войводина.
Един от най-големите дебати в Съединенти щати, които съществуват от създаването на държавата та до днес е за правата на щатите, като отделни независими държави и орязването на властта и силата на федералното (национално) правителство, за сметка на индивидуалните права, свободи и интереси на отделните щати и техните граждани.
Този дебат, който от край време създава главоболия на не един и двама американски президенти, не идва само от несъгласието на отделни щати с водената политика на централното управление във Вашингтон и желанието им да се откъснат от съюза. То идва от 10-тата поправка в конституцията на Съединените щати. В тази поправка на конституцията се набляга на предимството на щатските права, над федералните. И точно заради това, тя отваря вратата към дебатите и петициите за отцепването на щати от съюза в Съединените Американски Щати.


uncle-sam-houston-220
Случаят Тексас

В цялата история на САЩ само няколко щата са успели да се окъснат от Съединените щати. Единият случай е с Южна Каролина, която се отцепва от САЩ през 1860 г, повлича след себе си още няколко щата и провокира избухването на Гражданската война през 1861 г. И другият е случаят с Тексас. Интересното за този щат е, че той успява не един, а два пъти да се отдели и то от две различни държави – Мексико и САЩ. Във втория случай, когато се отделя от САЩ, Тексас се присъединява към войските на Юга.5223_tn
Излизането на Тексас на историческата арена започва през 1819 г. Тогава правителството на Мексико кани заселници предимно от южните щати на САЩ да се заживеят в рядко населенета си северна провинция, позната като днешен Тексас. Само две условия се изисквали от новите заселници. Едното било да се закълнат във вярност към мексиканското правителство и другото да приемат католицизма. И двете условия били приети от англо говорящите заселници в Тексас, но скоро след това отхвърлени. Тези и други конфликти, скоро започнали да създават напрежение в Тексас и ескалирали. Резултатът от ескалацията довел до избухането на kzz2Тексаския бунт от 1835-36 г, следствие на което територията се отцепва от Мексико.
Няколко години Тексас съществува като независима република. През 1845 г. Америка приема Тексас в съюза и с това избухва войната между Мексико и Съединените щати. Когато войната завършва Мексико е принуден да се раздели с повече от половината си територия. След подписването на мирния договор между Съединените щати и Мексико в Гуаделупе Идалго на 2 февруари 1884 г, Съединентите американски щати присъединяват към себе си териториите, които днес са ни познати като щатите Аризона, Калифорния, Колорадо, Ню Мексико, Тексас, Невада, Юта и части от Канзъс, Оклахома и Уайоминг.

Гражданската война и Северът срещу Югът

civilwarОт началото на своето създаване, Съединените щати са имали едно относително стабилно и безоблачно съществуване във всички сфери на политическия и обществен живот. Това продължава до 1861 г. когато избухва Гражданската война между Севера и Юга. Тази война променя историята на Америка, а може би и на света, защото Съединените щати бързо след нея се индустриализират, укрепват, замогват и стават важен участник в световната политическа сцена. Гражданската война трае 4 години. Севера побеждава Юга. Над 600 000 души изгубват животът си в братоубийствената касапница.
Според историкът и преподавател по американска история Мартин Кели, една от основните 5 причини за избухването на Гражданската война в САЩ през 1861-1865 г е противопоставянето на правомощията на щатите с тези на федералното правителство. От създаването на американската държава политическият живот в страната е разделен на два лагера. Единият е за даване на по-голяма свобода на щатите, а другият за по-голяма власт и контрол на федералното правителство, обяснява Мартин Кели. И подчертава, че 13-те колонии, които се изправят в революцията срещу Великобритания и от които през 1776 г се раждат Съединените американски щати са обединени не във федерация, а в конфедерация.
63-7-3-the-angleКонфедерацията е съюз на суверенни държави, които запазват много по-голяма самостоятелност, отколкото при федерацията. При конфедерацията местните органи имат много висока значимост и независимост спрямо националните. Причината за по-тясното обвързване между отделните суверенни щати е, че в онези революционни времена, когато са се борили за независимостта си от Англия, те са били изправени пред много трудности и често са се нуждаели от взаимна помощ. С разрастването на Съединените щати, много щати, повечето от които са били от Юга, се почувствали излолирани, заради това, че правото им да действат независими от федералното правителство било орязано в новоприетата конституция на страната.
civil-war120201_$B_civilWar.jpg.CROP.original-originalСлед дългогодишни политически дебати и борби, тези щати предлагат идеята за “анулиране”. Чрез нея се дава право на щатите да отхвърлят федерални закони като противозаконни. Федералното правителство отказва да подкрепи това решение. След като идеята за анулирането отпада, тези щати решават, че гласът им не се чува и започват да приемат стъпки към отцепване от съюза със САЩ.
Другите 4 причини за избухването на войната, според историкът Мартин Кели са икономическите и социални различия между Севера и Юга, борбата между привържениците за забрана на робството и техните опоненти, растящото недоволство срещу робството и не на последно място, избирането на президентът Абрахам Линкълн, който печели президентските избори в САЩ, без да е спечелил нито един южняшки щат.

USAВъзможно ли е днес отделянето на щат от съюза със САЩ ?

“Не!” отговаря директорът на правният университет Св. Томас в щата Минесота и професор по право Роб Вишер. Пред канал 4 на местната телевизия той сподели неотдавна, че конституцията на САЩ не засяга този въпрос, но затова пък Върховният съд на страната, който непрекъснато тълкува конституцията на САЩ излезе със становище по темата, като определи съюзът между отделните щати като “нерушим”.
“Гражданската война през 1861-65 г показа ясно, че когато се стигне до отцепване от съюза, ще се стигне до използването на груба сила”, добавя професорът от право. Практически погледнато, според него, ако се допусне щати да се отцепят от Съединените щати ще настъпи хаос. “Има определени предпоставки, които правят нашата система на управление възможна и една от тях е че съюзаът между щатите е вечен” обобщава проф. Вишер.
По отношение на петициите, за отцепване на щати от съюза, проф. Вишер отбелязва, че е “важно да се знае, че петициите за отцепване не идват от сенатори или губернатори, а от частни лица”.
“Хората в Америка не са готови за отцепване на отделни щати” пише в списанието “Американски Консерватор” историкът и писателят Брайън Макланахън. “Щатите, икономиката и хората са прекалено зависими от централната власт.” Като цяло, американците оценяват фактът че националния дълг на страната е прекалено голям, че Америка е фактически банкрутирала и че централната власт е неконтролируема. Желанието за отцепване е манифестация на страхът, че ситуацията няма да се подобри, пише също Макланахън. Според него, заплахата за отцепването от съюза е здравословна, защото кара централното управление във Вашингтон да търси начини да се реформира.
Енергията изразходвана за писане на петиции за отцепване от съюза, би била по-продуктивна, ако гражданите я насочеха към поправка на конституцията на страната, смята Макланахън.

*******************************************************************************************************************************************

Из официалната петиция за отцепването на щата Тексас от Съединените американски щати до Белия дом от 9 ноември 2012 г. Под нея има 125, 746 подписа. Петиции под които има повече от 25, 000 подписа държавната администрация на САЩ е длъжна да даде официален отговор.

“Съединените щати продължават да изпитват икономически затруднения произлизащи от нежеланието на федералното правителство да реформира вътрешните и външни харчения. Гражданите на Съединените щати продъллжават да страдат от нарушаването на техните права от държавните агенции като NDAA, TSA и т.н. (това са агенции са защита, които силно орязват гражданските и лични свободи на населението, б.а.) Тъй като щатът Тексас продължава да поддържа балансиран бюджет и е 15-та най-развита икономика в света е правилно за Тексас да се отдели от съюза, за да защити стандарта на живот на своите граждани и възстанови сигурността на техните права и свободи, в съгласие с оригиналните идеи на основоположниците на държавата, които не се споделят вече от федералното правителство”

bigstockphoto_american_bald_eagle_on_flag_754506Из официалния отговор на държавната администрация на САЩ подписан от Джон Карсън директор на отдела за обществена ангажираност.

“В нация от 300 млн души, всеки от който със свои собствени вярвания, демокрацията може да бъде крещяща (шумна) и противоречива. И това е добро нещо. Свободен и отворен дебат е това, което прави тази страна да работи и толкова много хора по света рискуват живота си всеки ден, за да имат свободите, които ние често приемаме наготово. Но така, както оценяваме здравословния дебат, ние няма да допуснем този дебат да ни раздели на части.. Основоположниците на нашата държава създадоха конституцията, за да сформират по-идеален съюз….Но те не ни дадоха право да си трънем от него. Веднага след Гражданската война, Върховния съд на страната, потвърди че съюзат е изграден нерушим от нерушими (Съединени) щати.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s