Лидерът на Южняшкия Национален Конгрес пастор Дейвид Джонс: “До 10-20 години Югът ще се отцепи от САЩ” “Имаме много оръжие!”

 

david o jonesВ почти всичките 50 щата на близо 320 млн. Америка има политически движения и партии, целящи отцепване от Съединените щати и сформиране на свои независими републики. Сред най-известните в страната са партиите за независимост на щатите Аляска, Тексас, Вермонт. Организацията обаче, която е най-силна сред сепаратистките движения в САЩ и която е може би най-подготвена да предприеме процедурата за отцепване е Южняшкият Национален Конгрес.

Южняшкият Национален Конгрес е организация от доброволци, жители на Юга, чиято цел е да придобие свобода и независимост от съюза със САЩ за 14 южняшки щата и техните жители. Щатите от които се състои Южняшкият Национален Конгрес са – Алабама, Арканзъс, Флорида, Джорджия, Кентъки, Луизиана, Мериленд, Мисисипи, Мисури, Северна Каролина, Южна Каролина, Тексас, Тенеси и Вирджиния.

 

 

                       Лидерът на Южняшкия Национален Конгрес пастор Дейвид Джонс:

 

                                                                 “До 10-20 години Югът ще се отцепи от САЩ”

 

 

                                                                   “Имаме много оръжие!”

rev. Jones

 

Пастор Дейвид О. Джонс е председател на Южняшкия Национален Конгрес и на Лигата на Юга от щата Тенеси. Християнски проповедник е от над 40 г. Служил е също към много местни и национални политически кампании. Бил е лобист срещу абортите и за подпомагане развитието на селското стопанство в родния му щат Тенеси. Автор е на курс по история по на американския юг, който се изучава в гимназиите на Тенеси. Заради познанията му по история на Юга и неговата политическа дейност, пастор Джонс е чест гост-лектор на много граждански, религиозни и исторически организации в страната.

 

С пастор Дейвид О. Джонс, председател на Южняшкия Национален Конгрес за “Клуб Z” http://www.clubz.bg разговаря Симеон Гаспаров

Симеон Гаспаров

slgasparov@comcast.net

– Пастор Джонс, защо близо 150 години след края на Гражданската война в САЩ (1861-1865 г) тук все още има различия между Северните и Южните щати на страната?

– Всъщност различията между Севера и Юга са още отпреди Гражданската война. Те датират от времето на колонизацията на Северна Америка, когато различни групи от Англия започнаха да се заселват в колониите. Всички тези заселници имаха различно отношение към правителството, семейството, към концепцията за свободата и затова какво свободата означава.

southern-national-congress– Каква е според вас, представителите на Юга концепцията за свобода?

– За нас, представителите на южните щати, чието мнозинство от населението сме наследници на келтите, т.е. на населението идващо от земите на Южна Шотландия, Ирландия и Северна Англия, дефиницията за свобода е в липсата, по възможност в най-голяма степен, на правителствен контрол и задръжки.

– Но това не е ли анархия?

– Идеята не е за отсъствие на правителство изобщо. Има разлика между това, какво хората могат да решат сами, между себе си и кога правителството да се намеси. Вие може би сте чували този израз: “Моите права свършват, където твоите започват”. Т.е. така, както аз не мога да те насилвам, да правиш нещо против твоя интерес, така ти не можеш да ме накараш да правя нещо, което е срещу моя интерес.

– Във вашия манифест на Южняшкият Национален Конгрес, наричате населението на американския юг – “окупиран народ”. Защо?

– Да, така е. Ние сме окупиран народ. По време на Гражданската война Севера окупира Юга, на някои места дори доста насилствено. Въпреки, че армиите на Севера може би се изтеглиха, бюрокрацията, която наложиха войските на Севера да управлява животът на хората от Юга, още не си е отишла.

– Южните щати ще се отделят ли от САЩ?

– Да. Те ще се отделят.

– А как очаквате да реагира правителството на САЩ, ако се отцепите от съюза?

– Зависи от условията, при които те ще могат да се отделят от Съединените щати. Ако е заради това, че централното правителство във Вашингтон е станало вече толкова корумпирано и неспособно да управлява и се провали, а това според мен е най-добрия вариант, южните щати ще имат много лесен шанс да обявят независимост. Вижте, всичко това при нас доста съвпада с разпадането на Съветската империя и обявяването на независимостта на страните на Балканите.

– Добре, но според вас Югът готов ли е да се откъсне от Съединените щати?

– Не е готов още. Необходимо е повече хора да разберат от икономика и правителство. Повече хора трябва да бъдат готови да изгубят правителствените си помощи и субсидии, които те получават. Засега на този етап, единствено щатът Тенеси е най-подготвен да се отдели от САЩ, заради своя финансов статут, подкрепен от много пестелив бюджет. От няколко години насам Тенеси има излишък на капитали, защото много внимателно харчи парите си. И затова Тенеси е в много по-добра позиция от останалите щати.

– До колко години очаквате Югът да се отдели от управлението на Вашингтон?

– О, аз бих искал да го видя това още следващата година, но няма как да се случи. Според мен в следващите 10-20 години южните щати ще се отделят от Съединените щати.

– Хайде, нека предположим, че Югът се отцепи от САЩ, как тези щати ще могат да фунционират без партньорство с останалите щати, останали в съюза?

– Много лесно. Няма да е по различно от това, което направиха множество източно европейски държави, когато се отцепиха от Съветския съюз. Те веднага отвориха посолства в други държави, установиха контакти с останалия свят и започнаха да функционират. Сега даже имаме интеренет и комуникациите се осъществяват доста по-бързо. Интересно е да се знае, че Съединенти щати бяха едни от последните, които признаха независимостта на повечето от тези източно европейски държави.

– Понеже сме на темата за Източна Европа, какво ви е мнението за отделянето на Крим от Украйна и присъединяването им към Русия?

– Не съм запознат с детайли със ситуацията там, за да дам с точност отговор. Но знам, че наскоро имаше референдум за обявяването на независимостта на Венеция и отцепването й от Италия. Аз напълно ги подркрепям. В момента има толкова много движения за независимост в Европа и по-голямата част от тях, да аз ги подкрепям.

– Защо имате толкова голямо недоверие към правителството на Съединените щати?

– Защото централното управление във Вашингтон е станало толкова много авторитарно и то в най-лошия смисъл на думата! То е решено на всяка цена, да открие и най-нищожния детайл от живота на всяка личност живееща в страната и е стигнало почти до нивото на параноята. Лидерите на страната ни искат да знаят всичко за всеки, защото се страхуват, че някой може да им се противопостави по някакъв начин. Ние от Юга имаме доверие към другите хора. Да, ние сме по-склонни да носим оръжие, но то ни дава повече увереност и доверие към човека срещу нас. Защото ти си доста по-малко склонен да нападнеш човека срещу теб или да го набиеш, ако той носи оръжие. И така взаимно си имаме доверие.

– Добре де, но ако се отделите от САЩ, не ви ли е страх че можете да попаднете в кръвопролитна гражданска война, по-страшна и от тази в бивша Югославия?

– Да, това може да се случи. И аз съм много загрижен, но ние няма да бъдем тези, които първи ще открият огън. Никой не знае какво ще последва. Повечето революции за независимост са се водили от по-малки армии, с по-леко въоръжение. А ние от Югът имаме много оръжие!

– Има ли възможност за компромис и да се избегне отделянето от Съединените щати и евентуален военен сблъсък?

– Съмнявам се. Най-вече заради необходимостта от създаването на чисто правителствена ефективност. Трябва ни правителство което да е най-близко до хората. В момента нямаме такова. Тук искам да добавя нещо. В противоречие с мотото на корпорациите, които казват, че по-голямото е по-добро, защото искат да станат глобални и да завладеят целия свят. По отношение на правителството нещата не стоят така. По-малкото правителство е по-доброто правителство. Надявам се един ден и корпорациите да го разберат това, че малкото е по-добро от голямото.

– Как бихте описали американският юг? Какво го прави толкова уникален?

– Югът предимно е братсво! Независимо как медиите ни представят, но югът е интегриран расово между бели и черни. И винаги е бил интегриран. Първата еврейска синагога е построена в американския юг. Първата голяма френска колония се е заселила тук край Чарлстън, Южна Каролина. Испанци и французи са се заселвали из цяла Флорида и Луизиана. Ние сме смесени също и с местното индианско население. Дори един от последните големи вождове от племето на чероките е с шотландско потекло ( вождът “Малката бяла птица” Джон Рос, б.а.). Югът е познат с интеграцията си през цялата ни история! Ние сме едни хора. Ние сме единни хора, не разделени хора, както медиите ни показват! Ние на юг имаме наша, своя собствена култура, диалект, кухня. Нещо повече, дори всяка форма на съвременната американска поп музика, произлиза от Юга!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s