Авторитарната демокрация, Тръмп и обществото неспособно да го укроти

Авторитарната демокрация , Доналд Тръмп и обществото неспособно да го укроти

Милиардерът – месия, който ни разделя, за да ни владее

Симеон Гаспаров, списание “Клуб Z”, април-май 2017 г.

“Един от най-разпоространените символи в митологията на древния Египет е този на змия, която яде опашката си. Нарича се – “уроборос”. В пристъп на нервен шок, октоподи понякога ядат пипалата си. Това са неща, които сме ги виждали. “Но ние никога досега, не сме виждали президент, който така гладно да поглъща собственото си президенство, както Доналд Тръмп”, написа неотдавна журналистката от “Ню Йорк Таймс”, Морийн Доуд, по повод първите 100 дни на новоизбрания президент на САЩ.
Милиардерът – бизнесмен, търговецът на недвижими имоти, собственикът на ТВ шоу, на казина, на хотели, на голф игрища, на конкурси за красота и на какво ли още не, Доналд Джей Тръмп връхлетя в политиката неочаквано като ураган. И също, като един ураган, е на път да остави след себе си непоправими последствия. “Скоро от президенството на Тръмп, нищо няма да остане, освен звукът от хихикането на хората”, обобщи накратко журналистката от “Ню Йорк Таймс”.
Или може би, звукът от риданията им?
Защото “ядейки” своето президенство, Тръмп изглежда цели нещо друго. По-голямо и по-опасно. Руши една система и гради друга – авторитарна, елитарна, богаташка. Шуробаджанашка система, в която дъщеря му Иванка, зет му и синовете му, участват във вземанато на решения съдбовни не само за САЩ, но и за света. И няма кой да го спре.
Въпреки всичките скандали, интриги, всичките съдебни процеси и обвинения срещу него, преди и след навлизането му в политиката, Доналд Тръмп, успява да се задържи непоклатим на своя трон. Оцеляващ и побеждаващ, напук на икономическите сътресения и банкрутите, през които преминава. Напук на разводите, слуховете и изцепките му в обществения и личния живот, детайлно описани в жълтите (и не толкова жълти, вече) издания в САЩ и по света, той, противно на логиката продължава да оцелява. Но и да побеждава!
Тръмп побеждава, дори тогава, когато обижда и провокира родители на загинали войници, политически опоненти, ветерани от войните (като сен. Джон МaкКейн), жените, ФБР, милионите протестиращи срещу него, журналистите, малцинствата, етнически групи, световни лидери, папата, та дори цели държави.
Побеждава и когато губи с 3 милиона гласа от популярния вот на конкурента си за Белия Дом, Хилъри Клинтън. Побеждава когато го разследват за тайни връзки с Русия и дясната му ръка, съветникът по националната сигурност Майкъл Флин, е принуден да подаде оставка. Побеждава, дори и когато рейтингът му, за няма и 100 дни в Белия Дом е най ниския в историята на САЩ около 36 %.
Побеждава, защото от постигнатото до този момент в бизнеса си, в живота, в медийните си изяви, шоу програми, в сделките си, книгите си, дори и с избирането си за президент на САЩ, Доналд Тръмп, отдавна е излязъл извън границите на реалното. На допустимото. На предсказуемото.
Той е навлязъл в митологията. Подобно на гиганта от древнo-гръцкия епос – Антей, Доналд Тръмп предизвиква на дуел всеки, който му се изпречи на пътя, или най-малкото не е съгласен с него. Независимо колко огромен и силен е противникът му. Антей винаги побеждава. Могъществото му се криело в магията на майка му – богинята на земята Гея. (Всеки път, когато някой успеел да го повали на земята, от допира си с нея, Антей получавал нови сили и ставал по-могъщ и по-отмъстителен).
Силите си, Доналд Тръмп черпи от нещо друго.


Създаден от човешката наивност, страх, отчаяние и невежество. (Или може би от човешката алчност, безразличие, егоизъм и арогантост?). Формиран, основно от медиите и от реалити шоута, които са се превърнали в неразделна част от нашето битие и ежедневие, Тръмп черпи сили, не само от своето богатство, от тъмните кръговете на интереси, скрити зад неговата фасада, не само от социалните медии, където самия той произвежда клюки, лъжи, фалшиви новини и конспиративни теории. И където десетки милиони го следват. Само в туитър са над 20 милиона.
Черпи сили, не само от хората, които гледат на него като на месията. Като на спасителя. Като на древния пророк, който един ден ще ги преведе през пустинята на икономоческата криза, безпаричието и неволите, към обетованата земя на изобилието и успехът. “Месията”, който всеки път им обещава толкова много победи, че накрая, те, неговите последователи, “ще се уморят да побеждават”, както често, обича да се обръща той към тях.
И хората му вярват. Затварят очи за реалността. За истината, за фактите и изпадат в религиозен екзтаз. Ала накрая, победата остава само за него – Доналд Тръмп. За семейството му и кръговете край него. Докато за хората, остава само ехото от обещанията. Да не забравяме, че веднага след избирането му за президент, Тръмп плати глоба от 25 милиона долара, защото бе завлякъл 6000 студенти от закрития вече “Тръмп” университет. Учебното му заведение е работило близо пет години без лицензи и е взимало от 5000 до 35 000 долара от хората, които са вярвали, че е легитимен. Според запознати, Доналд Тръмп е събрал около 40 млн. долара от измамените. Безпрецедентен случай в историята на американските президенти!
Основният извор, обаче, от който Тръмп гребе с пълни шепи сила и увереност е нещо друго. Това е неговия главен политически стратег, мултимилионерът Стивън Бенън. Човекът, който от “Блуумберг нюз” определиха като “най-опасният политик на САЩ”! Обяснението за това, колко опасен, наистина е стратегът на Тръмп, дава историкът Роналд Радош. През 2013 г, той се среща с Бенън, който е все още шеф на ултра консервативния, крайнодесен, уеб сайт “Брейтбар”. Запитан, какви са политическите му цели, Бенън гордо заявява – “Аз съм Ленинист!”. Шокиран от казаното, историкът го пита за пояснение. Мисли, че нещо не е разбрал.
“Ленин”, отвръща му Бенън, “е искал да разруши държавата и това е моята цел. Аз искам да срина всичко и да разруша днешната система”, строй, статукво. В това число демократическата партия, медиите, републиканците. Бенън, който е един от движещите фактори на американската алтернативна десница, с неговата добре смазана пропаганда машина и с милионите последователи в интернет пространството, няма начин да не се опита да го направи. Дали ще успее, това вече е друг въпрос.
Първите 100 дни за американските президенти са тези, които определят посоката, която ще поемат и политиката, която ще следват. Така например, в първите 100 дни на своето управление през 1981 г, Роналд Рейгън прокарва данъчна реформа. Предшественикът на Доналд Тръм, бившия президент на САЩ, Барак Обама пък прие пакет за стимулиране на икономиката от 831 милиарда долара и започна работата по здравната реформа.
Първите 100 дни, на Тръмп обаче бележат рушене. Рушене на всичко изградено от предшествениците му. Независимо дали става въпрос за доказали се специалисти в държавната администрация или успешни програми за образование, здравно осигуряване или опазване на околната среда. Подобно на неговия главен политически стратег Стийв Бенън, новоизбраният президент на САЩ руши статуквото, системата, държавата. Уволнява държавни служители, експерти, съдии, специалисти. Управлява с декрети.
Изяжда своето президенство и гради на негово място, своето кралство. Разделя, разкъсваната си от протести и бунтове (невиждани от 60-70-те год на миналия век) държава. Разделя я, за да може после да я владее.
От встъпването си в длъжност на 20 януари т.г., президентът Тръмп не спира да атакува медиите, опозицията, демократичните институции. Цели да направи “Америка велика отново”. Но коя Америка? Онази Америка, в която е имало повече послушание, повече подчинение, по-малко човешки права и повече страх. Тази ли Америка е велика?
Авторът на речите на бившия президент Дж. Буш, писателят консерватор Дейвид Фрум, предупреди наскоро от страниците на списанието “Атлантик”, че президентът Тръмп се опитва да трансформира САЩ от демократична, в авторитарна държава, следвайки моделът на унгарския лидер Виктор Орбан.
“Унгария има свободни избори”, пише Фрум, “но те не са съвсем честни”. Според него “Унгария престава вече да бъде свободна страна” и че тази трансформация е по мирен път и “често, не съвсем драматична”.
Членовете на опозицията не се убиват, а просто неутрализрат, смята Дейвид Фрум. Подкрепящите режима стават богати, а опонентите, остават бедни. Тръмп може да продължи да увеличава богатството си, “защото ще е в положение, в което ще смесва частния си бизнес с държавния, по безочлив начин, пододбно на лидер от бивша съветска република”. Тръмп мрази пресата, той извърта истината, пише още Фрум. Заплахата за свободата в съвременната бюрократична държава, идва не от дикатат или насилие, но от “бавния, деморализиращ процес на корупцията и измамата”, заключава той.
Журналистът от германското списание “Шпигел”, Маркус Бекер, в материала си от миналия месец, по повод действията на Тръмп като президен, повдига въпроса за т. нар. “ограничена демокрация”, която се забелязва днес на много места по света. И която има голяма реалност да се случи и в САЩ, благодарение на Тръмп.
Тази форма на управление е авторитарна демокрация, при която лидерът е малко или много свободно избран, но основните граждански права на хората са орязани, пише Бекер. “Смяната на властта е направена така, че да е по-трудна, свободата на изразяване и пресата са подтиснати, малцинствата губят равноправна защита и разделението на властите е или частично, или напълно илиминирано”. Такова явление наблюдаваме в Русия, Турция. Подобно нещо има и във Венецуела, където покойният вече Уго Чавез, по време на своето седмично ТВ шоу, е уволявал на живо министри неизпълнили неговите разпоредби.
Опитайте се, само да си представите Тръмп, на мястото на Чавез. Не е трудно, нали? А можете ли да си представите богатството, което телевизиите могат да натрупат от шоуто, което само болезнен нарцис и мегаломаниак, като Доналд Тръмп, може да извърти на живо?
“Тръмп винаги е бил звезда от реалити шоу, която не може да се сравни с никой друг” пише в материала си за “Ролинг Стоун”, Мат Таиби. Но сега, ситуацията с него е още по-лоша, добавя журналистът. С избирането на Тръмп за президент, той стана “лидер на общество, което е неспособно да го обезкуражи”. Или казано на български – общество неспособно да го укроти. Да го озапти.
След избори, интересът на зрителите към телевизионните новини, винаги намалява, обяснява Мат Таиби, но откакто Тръмп е на политическата сцена интересът към тях е повече от огромен. Рейтингите по гледаемост на основните телевизионни компании в САЩ е скочил с над 50 %. Нещо повече, Си Ен Ен очакват да бият рекорда си от миналата година и да направят един милиард долара печалба тази година! Един милиард долара, подчертава журналистът на “Ролинг Стоун”.
Но не само това. Изпадналият от дълги години в кома вестникарски бизнес, сякаш с появата на Тръмп започва да се надига от смъртното си ложе. Само за първите 18 дни от избирането на Тръмп за президент, вестник “Ню Йорк Таймс” е добавил 132 000 нови абонати”, подчертава Таиби и добавя – “всичко свързано с Тръмп се превръща в таблоид. Шоуто не може да се спре”.
И все пак, има случаи, (не много, но ги има!) в които Тръмп, като че ли излиза от своята медийна, шоуменска, туитърно-президентска, авторитарна, грандоманска, егоцентрична, нарцистична креатура. По време на интервю по щатската телевизия “Фокс Нюз”, преди няколко седмици, журналистът Бил О’Райли, каза че Владимир Путин е убиец. Тогава, Тръмп му отвърна – “Ние също имаме много убийци. Ти какво мислиш, че Америка е невинна?”
Можем само да гадаем дали отговорът, който новоизбрания президент на САЩ даде бе искрен, или просто се опита да опази честта на Путин, към когото Тръмп не крие симпатиите си. В случая това няма значение. По важното е, че той каза нещо вярно!
В момента Тръмп претърпява удари от доста страни. Планът му да отмени здравната реформа на Обама, се сгромоляса. Съдии блокират заповедта му да влизат имигранти от мюсюлмаснки страни. Дори и подписаният наскоро указ от него за преразглеждане и орязване на мерките предприети от Обама, за опазването на околната среда и климатичните промени е застрашен от дълги и продължителни съдебни процеси.
Най-голямото предизвикателство пред Тръмп е разследването, което тече срещу него за връзките му с Русия. Има ли нещо, няма ли, трудно ще е да се докаже. Не за друго, а заради това, че републиканците управляват сената и конгреса на страната и ще направят всичко възможно на запазят президенството на Тръмп. На опонентите му от деморатическата партия, много им се иска да докажат, че Тръмп и руснаците са виновни за загубата на Хилъри Клинтън, през ноември, миналата година. Но те не могат, или не искат да разберат, че дори и Москва да е имала пръст в тях, не руснаците, а американците си го избраха. А пък и ЦРУ, не един и два пъти се е месило в изборите на толкова много народи. (Нещо повече, точно заради намесата на ЦРУ през 1947 г на изборите в Италия, подкрепяните от мнозинството от народа социал-демократи “губят” изборите, за сметка на христиан-демократите, зад които застава САЩ.)
“Тръмп е винаги една крачака преди нас”, напомня ни журналистът на “Ролинг Стоун” Мат Таиби “и е много опасен, затова не бива да сваляме поглед от него, напомня той.
“Но докато ние продължаваме да се взираме в неговата скрита програма, нашата бързо растяща пристрастеност, към спектакъла на неговото катастрофално президентство е истинската заплаха. Той вече е направил от всички нас идиоти и съучастници, правейки ни още по-тъпи, само от гледането на този спектакъл” предупреждава Таиби. “Дори и Тръмп никога да не се научи да управлява, след четири години, от неговото управление, ние ще забравим, какво изобщо цивилизацията е представлявала” завършва журналистът на “Ролинг Стоун”.
Тръмп обаче, колкото и да е могъщ, не е недосегаем. Подобно на миттичното същество от Древна Елада – великанът Антей, той също не е непобедим. Херкулес е удушил Антей, като го е вдигнал във въздуха и не му е позволил да се докосне до земята, която му давала сила. Слабостта на Тръмп се крие в това, което той пази повече от очите си. Данъчните декларации, които показват кой и колко му е платил. И за какво.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s