Разсъждения за българи и хървати край бреговете на езерото Мичиган

Разсъждения за българи и хървати край бреговете на езерото Мичиган

Дърветата цъфтят с екстаз

simeongasparov@gmail.com

IMG_9091Кротките вълни на езерото Мичиган се гонят покрай белия пясъчен бряг. Сякаш са леки, пухкави глухарчета, понесени от вятъра. Топло е. Дърветата наоколо цъфтят с екстаз.
(Моля? Какво казах? “Дърветата цъфтят с екстаз?” Чакайте малко. Нека ги погледна отново. Ами да -ето тук пред мен са. Цъфтят и то само как цъфтят! Продължавам.)
Като танцьорки, събличат бавно прашните, сиви, груби дрехи на зимата. Протягат ръцете си към синевата. Плавано, плавно започват да извиват тела и тръпнещо засмукват с корените от каймака на топящите се снегове…
Диви, опияняващи нектари на живота потичат по стройните им тела. Те се усмихват едва забележимо. Притварят очи и изпадат в екстаз! Екстазът на тъй дълго чаканата пролет.

(Аз тръгнах май за дървета нещо да пиша, ама виж накъде го подкарах. Нищо, де, пак продължавам)
Няколко девойки са навили крачолите на джинсите си и шляпат с голите си нозе в кристалните, студени, но някак си усмихващи се приятелски, прозрачни езерни води. Момичетата се навеждат, вземат в шепи водата и започват да се пръскат една друга. Викат. Крещят. Гонят се по пясъка, после падат в дюните и започват да се смеят от сърце. Смеят се така, както се смеят единствено и само младостта и любовта.
– Ела… излез навън. Недей да стоиш в колата – казвам на майка ми.
– Чу ли ме какво ти казах – отвръща ми тя.
Чух я! Чух я много добре, но се правя че не съм я чул. Тежко ни е и на двамата. Баща ми почина преди една година. Взех я за постоянно да живее при мен в Щатите, но тука й е трудно. Скучно. Тя обича да е сред хората. Да говори, за щяло и нещяло. А тук съм само аз и тя. Децата ми са на училище, жена ми е американка и пътува често по работа, а аз пък се затварям в офиса и пиша думи по цял ден.
След няколко дни майка си заминава за България, където ще изкара лятото. Извел съм я на кратка разходка край езерото Мичиган. От една страна тя се радва, че ще види съседите в Красно село, с приятелите, с роднините. От друга не знае дали ще се видим отново. Тя е на 73 г. Много искам и аз да отида с нея, но тази година май няма да имам достатъчно пари.
– Повтарям ти… – започва отново майка ми – Ако умра, изгори ме, като баща ти. Не ме погребвай в гроба му. Те са католици. Хървати. В този гроб са баща му, брат му, майка му. Аз съм православна. Не е редно и аз да съм там. Това им е семеен гроб. Пък и баща ти има още живи две сестри и брат. Нека един ден, ако е рекъл Господ, да са заедно.
Гледам как младите момичета се гонят, закачат и смеят, докато тичат по пясъка. Първите яхти издуват платната си над вълните. Животът започва да се завръща. А на мен ми е едно, такова – никакво както се казва.
Семейството на баща ми са хървати. Ние сме част от онази малка хърватска католическа колония, чиито представители дошли в пределите на България в периода около Първата световна война. Заселили се в старата част на София и останали завинаги тук. Днес техните имена все по-често и по-често изчезват от телефонните указатели. Изчезват от държавните регистри, от избирателните списъци.
Изчезват, след което все по-често и по-често, едно по едно или на групи, имената им започват да се появяват върху каменните кръстове на старото католическо гробище на София.


Майка ми пък е от Белене. До последно говореше с майка си на румънски. И сега говори, като се събере с останалите си живи роднини. Според баба ми родът им е някъде от Трансилвания. Майка ми е родена точно срещу старата православна църква, на която ние – махленските хлапета – биехме от време на време камбаната и отнасяхме за награда по някой шамар зад врата.
Майка ми и баща ми са живели заедно 52 години. Никога не са се делили. Даже винаги празнувахме по два Великдена. Един католически и един православен. Така живеехме. Бедно, весело, но заедно. Вярно, карахме се. Викахме си един на друг, тряскахме вратите на стаите, но се обичахме.
Мен обаче не ме свърташе в България. Аз ги напуснах през 1997-ма г., когато се ожених за момиче от Америка. И тук сега не ме свърта. Но те продължиха да са заедно, търпеливо – цели 52 години!
И сега, накрая, когато се изправят пред прага на вечността, вместо да продължат да са заедно, всеки поема към своите. Единият с католиците, другият с православните.
А аз накъде? Нито с католиците – католик. Нито с православните – православен.
– Вземи част от праха ми и го сложи в гроба на майка ми, баба ти Ангелина в православните гробища на Белене! – продължава майка ми. – Другата, по-малката част, ти знаеш какво да я направиш..
Знам, знам! Ще я взема със себе си в Америка и ще я сложа до другата купчинка синкаво синьо- пепеляви камъчета, останали от кремацията на баща ми, която още държа в гардероба. Поне тук, при мен ще са заедно. Както винаги са били…
Слънцето се скрива зад облака. Вятъра засилва. Вълните стават все по-големи и по-мътни. Момичетата отдавна ги няма по плажа.
Тръгваме обратно с майка ми към дома.
Кой дом?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: