Надеждта, която блещука в марака

Надеждта, която блещука в марака пред нас

Симеон Гаспаров

http://www.facebook.com/watch/?v=1316827071861636

Корона-вирусът ни изправи пред най-голямото предизвикателство, след Втората световна война. Светът, който познавахме до преди седмица вече не е същият. И не се знае какво ни очаква. Живеем в страх, за нас, за близките ни. Живеем с несигурност за утрешния ден.
Но, точно в такива тъмни, непредвидими времена, проличава това, което всички ние, като човешки същества, носим в себе си и което ни е помогнало да преживеем епохи на неописуеми, болести, страдания, войни и кризи. Това е нашия човешки дух. И вярата, че всички заедно можем и че заедно ще победим! Не само тази трудност, а всички!

Знаете ли, преди години, боговете на древна Елада, решили да затрият човешкия род. Изпратили на хората кутията на Пандора, в която били сложени всички злини и болести.
Хората от глупост или наивност, отворили тази кутия и от нея тръгнали войни, предателства, омраза, болести, зарази. Хората започнали да воюват, да боледуват и скоро човешкия род щял да изчезне от лицето на земята.
И това щяло със сигурност да стане, ако някъде там, на дъното на тази ужасна кутия, някой не бил сложил една малка, крехка, едва-едва блещукаща … надежда!

Надеждата, която в тези тъмни часове от нашия живот проблясва едва-едва и ни дава силата и смелостта да продължим напред. Не само за нас самите, а за тези които идват след нас.
Да продължим напред, но не като глутница вълци. Не като стадо овце, а като хора. Като човешки същества, в които блещука онази надежда за утрешния ден, заради която сме оцелявали, оцеляваме. И ще оцелеем!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s